Bulgarian English German Russian Spanish

лечебната сила на природата

 • ПДФ

 • В началото Бог раздели водите, създаде суха земя, посади градина, създаде животни, риби... В началото Бог създаде и необходимите за нас продукти - плодове, зеленчуци, ядки и семена. Всичко това Бог направи, преди да сътвори човека, преди нашето раждане. След това Бог каза на Адам и Ева: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна. Битие 1:29

  Плодовете и зеленчуците са най-добри и действат най-мощно, когато се консумират сурови.

  Някои плодове и зеленчуци имат формата на човешки органи. За всичко това има целесъобразна причина, която е в основата на божията мъдрост. Бог ни остави указния, които ни учат, че определен продукт  трябва да храни определена част на тялото.

  Фармацията на Бог е изключителна!

  Ако нарежем един морков на кръгчета, ще забележим, че парченцата от него приличат на човешко око със зеница, ирис и венички. Морковите съдържат в себе си значителни количества бета каротин – един от 50-те извести каротеноиди, който тялото лесно превръща във Витамин А. Витамин А е необходим на очите, за да могат да поддържат оптималното здраве на клетките в роговицата – прозрачната тъкан, която покрива окото и го предпазва от микроби, прах, възпаления и инфекции, а освен това увеличава потока на кръвта към очите и подобрява тяхната функция.

  Един домат има четири кухини и е червен. Човешкото сърце има четири камери и също е червено. поред скорошно проучване на изследователи от Университета Тафт, САЩ ликопенът, антиоксидант, който придава на доматите ярко червения им цвят, оказва благоприятно влияние на сърцето и кръвоносната система. Те достигат до този извод след като анализират данни за въздействието на доматите върху сърдечносъдовата система, събирани над 10 години. За целта се сравняват сърдечносъдовата заболеваемост и хранителните навици на стотици доброволци, които водят подробен запис на хранителните си навици, включително приема на домати и доматени продукти. Резултатите, публикувани в последния брой на British Journal of Nutrition, показват, че консумирането на храни, богати на ликопен за продължителен период, понижава риска от коронарна болест на сърцето с 26%.

  Зърната на гроздето са окачени на гроздове, които също са с формата на сърце. Всяко зърно прилича на кръвна клетка. Гроздето е питателна храна и изследванията днес доказват, че играе важна роля за подобряване на сърдечносъдовата дейност (тъй като е богато на флавоноиди както и другите плодове и зеленчуци с тъмни пигменти), и на кръвообращението. Според скорошно изследване на Университета в Мичиган една малка чепка грозде на ден спомага и за успешното контролиране на кръвното налягане.

  Орехът прилича на умален модел на човешкия мозък, с ляво и дясно полукълбо, с церебрална кора, главен мозък и малък мозък. Дори гънките му наподобяват мозъчните и приличат на neo-cortex ("нова кора") на мозъка. Консумирането на орехи спомага за образуването на неврони, което помага на мозъка да функционира по-добре. Орехите също така изобилстват от есенциални омега-3 мастни киселини, които улесняват „комуникацията“ и предаването на информация между отделните мозъчни клетки. Тези вкусни ядки са от водещо значение и при поддържането на добрата памет, когнитивните функции и здравето на нервната система.

  Бобът има формата на бъбрек. В действителност бобовите зърна се лекуват и помагат нормалното функциониране на бъбреците.

  Сладките картофи приличат на панкреаса. Консумацията на тези специфични на вкус зеленчуци предизвиква постепенно освобождаване на захари в кръвта. Това означава, че сладките картофи не натоварват, а точно обратното – облекчават работата на панкреаса – органът, който играе важна роля при регулирането на нивата на кръвната захар в човешкото тяло като уравновесяват гликемичния индекс (индекса на захарта в кръвта) на диабетиците.

  Маслините приличат на яйчниците на жените и укрепват здравето и функционирането им. Според резултатите от скорошно италианско изследване, жените, чиито хранителен режим включва редовната консумация на маслини или зехтин регистрират с 30 % по-малък риск от появата на рак на яйчниците.

  Портокалът, лимонът, грейпфрутът и другите цитрусови плодове приличат на млечните жлези на женските гърди. Те оказват благотворно влияние върху тях и върху движението на лимфните възли във и извън гърдите. Цитрусовите плодове, пъпешите и дините са богати на витамин С, който укрепва имунната система и се грижи за еластичността и регенерацията на кожата, намалява вредата от свободните радикали, които причиняват появата на бръчки, отпускането и други промени, типични за стареещата кожа. Според различни медицински изследвания, обилният на витамин С хранителен режим е ключов фактор и при превенция срещу развитието на рак на гърдата.

  Лукът прилича на клетките на тялото. Той е чудесно средство и за подмладяване на организма.  При разрязване той произвежда сълзи, които измиват епителният слой на очите ни. Друг негов сътрудник, чесънът, помага също да се отстранят опасните за тялото свободни радикали.

  Авокадото, патладжаните и крушите подобряват функционирането на матката и шийката на матката на жената и те приличат точно на тези женски органи. Изследванията днес доказват, че когато една  жена яде едно авокадо на седмица, това уравновесява хормоните й, премахва излишъка от теглото след раждане и възпрепятства рака нашийката на матката. Каква е истината? Точно девет месеца са необходими, за да порасне едно авокадо - от цъфтежа до узряването на плода. Във всеки от неговите плодове има установени повече от 14 000 компонента на химически фотолитици на храненето (модерната наука е изследваала и е дала наименувания само на 141 от тях).

  Смокините са пълни със семенца и обикновено растат по две. Те увеличават потентността и количеството на спермата и помага да се преодолее стерилитета при мъжете.

  Целината, ревенът (рюбарбът) и китайското зеле бок чой приличат на кости и консумацията им заздравява костите. Те са специфични храни и дават добри сили. Костите ни съдържат 23% натрий. В тези растения съдържанието на натрий е също 23%. В случай на недостатъчно количество натрий в организма, костите услужливо ще го предоставят на тялото, в резултат на което ще отслабнат. Тези храни възстановяват нуждата от натрий на костната система на тялото и й дават това, което й е тъй необходимо.

  Ревенът – широколистно растение, подобно на киселеца, пък е зареден с обилни дози витамин К, който спомага за активирането на трите основни протеина, участващи в заздравяването на мускулно-скелетна система и увеличаването на костната минерална плътност (КМП). Китайското зеле бок чой е чудесен източник на калций – минералът, който е може би от най-съществено значение за поддържането на здравината и плътността на костите и намалява риска от остеопороза.

  Ще Те славя, защото страшно и чудно съм направен; Чудни са Твоите дела, И душата ми добре знае това. Псалм 139:14


  comments

  Искам да получавам новини от този сайт

  Име:

  Email:

  You are here