Bulgarian English German Russian Spanish

Здравната реформа вътре в Светилището

 • ПДФ

 • От автора:
  Желая,  да ви споделя, че имаше много атаки,, само и само тази изключително важна тема да не се състои. Но Бог е велик, и днес аз имам , честта да я споделя с вас. Подбрано е най-доброто и най-същественото през призмата на Божието Слово и Духа на пророчеството. Нека се съсредоточим и да бъдем внимателни, за да позволим на Божия Дух да работи точно сега в сърцата ни с тези вести от небето.

  Ако погледнем от страна на Светилището, видовете храни, които съществуват, са 5 :
  Това са :
  1. Плодовете
  2. Зърнените
  3. Ядките
  4. Зеленчуците
  5. Месото - жертвите
  Това са храните, които  виждаме във външния двор на Светилището. В долната част на свещеничексата одежда виждаме плодовете под формата на наровете, които са били пришивани . Ядките,  зърнените храни и зеленчуците също са се принасяли на олтара за всеизгаряне,  като и хлебния принос. В него са влизали всички тези видове храни. И НАКРАЯ Е БИЛА ПЛЪТТА (МЕСОТО). Свещеникът е консумирал  някой от причастията по време на  службата си. Ял е от месото на жертвеното.  Виждаме, че във външния двор откриваме всичките 5 вида храни, изброени по-горе

  Има една погрешна концепция за ВЕГЕТАРИАНСТВОТО ? Считам себе си , за вегетарианка, ако просто не употребяват месо. Но има още една област, върху която най вероятно не се замислям,  заповедта за ядене на месо. Приемам  само половината от истината. Това виждам в Левит 11 глава – за чистите и нечистите меса. Господ казва : "Ако е с разцепено копито и преживя, можете да го ядете. Ако има перки и люспи, можете да го ядете“. Чисти и нечисти.  Малък процент от хората  са  употребявали месо, но този процент твърде много се е увеличил. Но има нещо което ние като вярващи сме ПРОПУСНАЛИ. Пропуснали сме 17-та глава на Левит. Когато започнем внимателно да я  изследваме, ще открием, че Бог казва на юдеите : "Въпреки че избирате ("избирате" да ядете "месото"!) , погрижете се да източите от него ВСИЧКАТА КРЪВ от животните, защото в кръвта е живота, както и самите болести"...
   Бог винаги има за цел да даде на Своя народ всяка наредба в пълнота и за добро. Защото това е Неговият метод на действие.
  Половината заповед казва: ако избереш да ядеш месо, избери чисто месо! След това -  ако избереш чисто месо, ИЗТОЧИ КРЪВТА .
  За това юдеите и до ден днешен обработват месото по специален начин. Това е един особен процес , и по тази причина това това месо е по-скъпо. Те отиват и купуват обработено месо, и дори да са го купили от специален магазин, където се продава обработено - заклано по специален начин и кръвта източена - те  пълнят мивката с топла вода,  слагат сол в нея и оставят месото да престои в солената вода, понеже солта извлича кръвта. Ако кръв все пак е останала, изваждат месото, поставят го на плота, вземат дървен чук и започват да го удрят . След това го поставт отново в солената вода , и тя извлича още кръв. И за да са сигурни , че не е останала кръв , повтарят този процес два или три пъти. Защото не са искали да чувстват и малко вина, че в месото е останало дори, малко кръв . Те са знаели добре, че Бог казва, че кръвта  трябва да е източена добре. Представяте ли си така третирано месо какъв вкус би имало ? Вкус на кожа ! И изобщо струва ли си да се яде? Знаете ли  какво придава вкуса на месото ? Можете ли да предположите ? Кръвта и пикочната киселина... Знаете ли как болестите се пренасят в човешкото тяло ?
  Чрез кръвта... Знаете ли, че в Канада са забранили продажбата на американско говеждо месо, защото по националната телевизия са показали една от най големите американски кланици и там са колели животни, които са били почти мъртви. Те са били болни от рак и от други болести. ...Тук имаме хора от Канада - ако са чували тази история, могат да потвърдят.  Но животните все пак са ги убивали и по този начин техните болести са се предавали чрез кръвта.  "Бог казва да не ядем месото с кръвта!" ...
  Много ме насърчава следният стих,  :  1Петрово 1:13
   Също и преди потопа, и промяната на живота след потопа. Псалом 90:10 казва : "70 години или там, където има сила, до 80"
  Можете ли да си представите, че сега сте на 900  Грехът е унищожил до такава степен всякаква човешка морална ценностна система.   Просто трябва да се огледаме и да забележим в какъв  свят живеем. Добре, че е Божията милост.
  Здравната реформа е много важна, но повече от нас дори не осъзнават, че има връзка между нашето лично здраве, диетата и духовното състояние.   Ние знаем, че нашето тяло е система, която работи единно. Дванадесетте системи работят единно, а мозъкът ни е КОМАНДНИЯТ ЦЕНТЪР. Когато се храним, ние набавяме енергия така, че тялото ни да може да функционира. То употребява толкова, колкото е нужно и ако има излишна, съхранява я във вид на мазнинии като  гликоген(резервен въглехидрат).
  Когато се храним даваме на тялото и на ума сили. Единствената разлика е, че мозъкът работи на друг принцип от тялото. Мозъкът работи с кръвта а тялото със другите неща . Лекарите наричат това (Мозъчнокръвна бариера) Храна която набавяме е важна. Ако е правилна в мозъкът ни отив и чиста обработна кръв. Най важната част от мозъка ни прави да взимаме важните решения . Това е предният дял от всичките 5 дяла. И в предният дял е целият наш морал. С него правим избора и вземаме решенията. Това, с което мозъкът работи е  именно глюкозата... И когато глюкозата навлезе в кръвта ни тя е тази която дава на мозъкат енергия за да работи. Когато нашата глюкоза е  чистата и правилна храна. , мозъкът функционира с целият си капацитет и възможности. Тогава можем да взимаме важните решения, да помним добре и да реагираме адекватно. За това някои хора, ако не се придържат към здравната вест, имат много сериозни проблеми с предния дял на мозъка -  там, където е ценностната  система на човека. Но тези проблеми могат да се елиминират, когато се промени начина на хранене и самата диета.
  Желателно е,  да намерим материали от Елън Уайт за Лимбичната система и  да ги прочетем.  
  Това,  което се храним, засяга първо мозъка ни. Бог общува с нас ? Чрез ума, чрез мозъка. Той общува с нас чрез нашия ум, с помощта на сънища, видения, Святия Дух, и, разбира се, с Божието Слово.
  Не казва ли Бог: "Елате да размишлявате с Мен"... И ние правим това с ума си... Трябва да знаем, че това, което засяга нашето, тяло засяга и ума ни. А това, което засяга ума ни, засяга нашата Духавност. Има много важна връзка между това, което ядем и нашето тяло ум, дух и съдба. Здравната реформа е много красиво нещо, думи на Елън Уайт. Но, разбира се, никога не трябва да ставаме фанатици...
  Библията казва, че небето не е ядене и пиене. Това, което ядем, няма да ни заведе в небето, но може да ни научи как се живее на небето, следователно това са хиляди крачки по небесната стълбица. Здравната реформа е нещо, което трябва да ни даде здраво тяло, бистър ум и здрава връзка с Христос. Но вижте, има и друга крайност, ние никога не трябва да налагаме или да замеряме другите със здравната вест и реформа, ако не сме я ПРЕВЪЗМОГНАЛИ. Ние трябва да се подкрепяме и да си помагаме там, където се спъваме относно здравната реформа, да се молим едни за други и да се радваме на крайните резултати. И никога не трябва да гледаме другите от високо.
  Бог е над външното освен вътрешното. Той е загрижен за състоянието, за отношението. Спомнете си за богатия младеж - нещо не му достигна . Така сме и ние, когато заставаме пред Исус и Бог. Само Исус може да прониква във вътрешността на всеки. Винаги ще се намери нещо, от което да не желаем да се откажем. Но Исус знае това и чака да го изповядаме. Дали ние сме готови да се откажем от всичките си любими неща заради Исус.

   Святото място колко вида са и кои са те :
  1. Плодовете - Наровете по дрехите на Свещеника
  2. Ядки - седемдесетте чашки под формата на бадеми, които бяха разклонени от златният светилник. Там също е имало и 70 чаши под формата на бадеми.
  3. Зърнените храни - 12 десетте хляба, които са били върху масата на приношението, се правиха от зърно.
  4. И зеленчуците  
   Всеки, който иска да влезе в Светилището, преди това е ял всичко или все още яде всичко, но с навлизането навътре в Светилището преминаването става по един уникален начин, който само Божият Дух може да направи в човешкото тяло и УМ. И идва момента, в който малко по малко истинският и верният Христов започва да отказва онова, което не е угодно на Господа. Понеже наистина : "Така казва Господ".  Истинският пример го виждаме в Левит 11 глава и Левит 17 глава. Както и на много други места в Божието Слово.
   
  Когато от Святото място преминем към Пресвятото място , там вече се виждат само три вида храни
  Храните във Пре-Святото място на Светилището :
  1. Плодовете - вече знаем със сигурност къде ги виждаме .
  2. Ядки - Някой сеща ли се къде виждаме ядките ? Отговор: В Аароновият жезъл.
  3. Зърнените храни  
  Плодовете, Ядките, и Зърнените храни казва, Елън Уайт, са диетата на ония които наистина са движени от Божият Дух, използвайки тази диета. И само те ще влезнат в Пре-Святото място -сиреч, при Бога.
   ПЪРВОНАЧАЛНАТА ДИЕТА, КОЯТО Е БИЛА В ЕДЕМ ПРЕДИ ГРЕХОПАДЕНИЕТО. Всеки, който внимателно изучава и изследва Доктрината за Светилището, вече би трябвало да е разбрал за какво иде реч.  Идеята на Светилището има за цел да научи Божия народ на Едемската Диета? Разбира се, че не е случайно - Бог иска да ни ПРИГОТВИ ЗА НЕБЕТО . Само тази мисъл трябва да изпълва сърцата ни с небесна радост. Мен лично ме изпълва всеки път, когато си спомня за тази Божия идея. Не вярвам в небето да има скари, барбекюта и т.н. Животните просто ще си почиват заедно с нас. Те едва ли ще изпитват страх, че ще бъдат заклани и изядени. Вече знаем какво ще има в небето – това, което Адам и Ева са ядели преди ГРЕХОПАДЕНИЕТО. Всеки  трябва да прочете книгата от Елън Уайт "Живот на село" ... Знаем, че идва време, в което няма да можем да купуваме или да продаваме, а само да произвеждаме. Идва време, в което трябва да оставим всяко удобство.  Някои от нас наистина ще изгубят, ако наистина не започнат да контролират апетита си. Бог се опитва да го постави под контрол точно сега. Нека просто да Му дадем тази възможност, вместо да изгубим ВЕЧНОСТТА.
   Свидетелства Том 3-ти от страница 485 до 492...дава добри съвети.
  Това, което ще открием е, че Исус започва работа за спасението на човека там, където човекът пропада всеки път заради неудържимия апетит. Той даде уникалния пример с  40-дневните изкушения на сатана в пустинята. Исус победи апетита, и когато се опита да Го изкуши, сам сатана не беше подготвен или по-скоро много изненадан, понеже Исус не спираше да казва следното : "Писано е" или "Така казва Господ". Това не е ли наша привилегия -да накараме сатана да се чувства всеки път неподготвен, когато види, че ние сме готови и сме победили неудържимия апетит, в името на Онзи който изрече : "Писано е" и "Така казва Господ" ...
  В края на дните ще има група хора, които ще са отдадени на вярата си в Христос, но тъй като няма да са превъзмогнали апетита, няма да чуят Божия глас. Само ако бяха преудоляли апетита и те като Исус - ПОБЕДА НАД АПЕТИТА. Не се ли казва : "Имайте УМ Христов"... Ако не внимаваме, няма как да имаме Христовия ум, ние ще сме просто на АВТОПИЛОТ, каквито бяха и фарисеите. Внимавайте сега : Ако кръвта ни е замърсена, ние няма как да се подчиним на Святия Дух, нито да сме във връзка с Бога. Здравната реформа е важна част за съхраняването на Божието Слово в сърцето на човека. Важна част и за емоционалното състояние и за вземане на важни решения и за всяка част на нашето духовно състояние .
   „Диета и храна“ има един цитат, който казва : " Ако Божият човек, който е призован на служба, няма правилно отношение към здравната реформа или я отрича, той не е годен да бъде Божий човек, той сам прави себе си НЕГОДЕН"... Елън Уайт продължава и обяснява това цялостно в Духа на Пророчеството.

  Всеки трябва да бъде загрижен за здравната реформа, ако е загрижен за ДУХОВНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ. Мисля, че всеки трябва да прочете тази книга  -  "Диета и храна" ... Уверявам ви, че това е една от често забравяните от адвентистите книги на Елън Уайт.  Направете тази книга част от вашето ежедневие , и прочитайте по малко всеки ден от нея. Тя наистина дава добри наставления.

  Бог да ви благослови ! Амин!

  Автор: Виолета Тонева

  comments

  Искам да получавам новини от този сайт

  Име:

  Email:

  You are here